Gode grunner til å velge el-sykkel

 1. Sykling i motbakker
  Det høres kanskje innlysende ut, men motorkraft ved sykling i motbakker er en viktig fordel. En god elektrisk sykkel flater effektivt ut bakkene, øker din gjennomsnittlige hastighet og reduserer ”stønne”-faktoren når bakkene kommer. Hvis du selv yter et rimelig trykk på pedalene klatrer du enkelt i stigninger på 10 - 14%.

 2. Driftskostnader
  I innkjøp koster el-sykkelen gjerne noe mer enn en konvensjonell sykkel. Mekanisk slitasje er omtrent det samme, men forringelse av batteriet medfører en ekstra kostnad. Driftskostnadene er dermed noe høyere for en el-sykkel sammenlignet med en konvensjonell sykkel. Vi anslår typisk 4 – 6 kr pr mil inkl. kapitalkostnader, mot ca 3 kr pr mil for en konvensjonell sykkel. Imidlertid bør driftskostnader for en elektrisk sykkel sammenlignes med moped- eller bilkostnader når sykkelen erstatter den type kjøring. Drifts- og kapitalkostnadene for biler er fra 50 kr pr mil og oppover. Å benytte elektrisk sykkel kan med andre ord spare deg for en god del penger.

 3. Mosjon
  Tror du at en konvensjonell sykkel holder deg i bedre form? Ja, men dette avhenger selvfølgelig av hvor mye du bruker sykkelen, - eller om du bruker den...

  Fordi det er morsommere å kjøre en elektrisk sykkel i oppoverbakker, i sterk vind, eller når man har bagasje med seg, blir gjerne sykkelen oftere brukt. Motoren kan redusere den fysiske anstrengelsen betraktelig, men dersom dette fører til hyppigere bruk vil det også føre til hyppigere mosjon. Mange av oss vil nok være enig i at terskelen for å komme i gang er betydelig lavere med en elektrisk sykkel enn med en konvensjonell.

  Det er selvfølgelig du som bestemmer hvor mye motorkraft du skal bruke, - eller om du skal bruke motorkraft i det hele tatt. Det kan jo tenkes at du ønsker å sykle behagelig til jobb uten å bli svett, mens hjemturen blir en skikkelig treningsøkt…


 1. Grønn og ren
  Elektriske sykler forbruker åpenbart mer energi enn konvensjonelle sykler. Mengden forbrukt energi er imidlertid mye lavere enn moped, motorsykkel eller bil. Utover drivstoff (strøm), er batteriene det eneste forbruket, og disse kan resirkuleres ved endt levetid. For å sammenlikne energiforbruket med noe dagligdags; en 100 watts lyspære som lyser en kveld, tilsvarer mengden energi som kreves for å drive en elektrisk sykkel i 30 – 60 km.

 2. Raskere reise
  En bil kan kjøre raskere enn en sykkel, men mange steder er hastigheten for biltrafikk svært begrenset i rush-tiden. En elektrisk sykkel tar deg enkelt forbi køer og gir deg tilgang til gang- og sykkelstier, samt veier og ruter som ikke er tilgjengelig for bilister. Dette kan faktisk gi raskere tid fra dør til dør enn noe annet alternativ.

 3. Motorisert, men uten byråkrati
  Elektriske sykler behandles som konvensjonelle sykler av myndighetene. Du slipper å måtte forholde deg til registrering og avgifter. Du bestemmer selvfølgelig selv om du vil forsikre sykkelen, men det er ingen myndighetskrav som krever det.


Oppsummert:

 • El-sykkel gir lav terskel for mosjon – du risikerer å komme i enda bedre form!
 • El-sykkel er miljøvennlig – du bidrar, og er et eksempel for andre!
 • El-sykkel er økonomisk – du sparer penger du kan bruke på hva som helst!